Son dönemde eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı giderek artarken, eczacılar bu durumun halk sağlığı için ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Kur farkı nedeniyle ilaç teminindeki zorluklar devam ederken, özellikle hayati öneme sahip ilaçların bulunamaması hastalar için büyük tehlike oluşturuyor.

Eczacılar, özellikle kanser, MS, hormon, antibiyotik, ağrı kesici, göz damlası, kulak damlası ve hemoroit ilaçlarının piyasada bulunamaması nedeniyle hastaların büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. İlaç fiyatlarındaki kur farkının giderek genişlemesi, ilaç temininde büyük zorluklar yaşanmasına neden oluyor. Bu durum, birçok firmanın Türkiye pazarından çekilmesine ve ilaç erişiminin daha da zorlaşmasına yol açıyor. Eczacılar, bu sorunun çözülmesi için düzenleme çağrısında bulunarak, ilaç temininde yaşanan güçlüklerin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

Kurlar arasındaki bu makas açıklığıyla ilaç bulunabilirliği çok zor gözüküyor

Yaşanan ilaç sıkıntısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç fiyatı hesaplamasındaki kur farkının ilaç sıkıntısının başlıca nedeni olduğunu belirtti. Saydan, “1 Euro neredeyse 37 lira. Buna karşılık ilaç fiyatı hesaplanırken kullanılan Euro 17,5 lira. Üreticiler ve ithalatçılar ilaçları üretmekte ya da ithal etmekte zorlanıyor. Kurlar arasındaki bu makas açıklığıyla ilaç bulunabilirliği çok zor gözüküyor” dedi.

Bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamıyor

Uluslararası ilaç firmalarının muadili olmayan ilaçları ülkemizden çekmeye başladığını ve bu durumun hastaların tedavi sürecini de olumsuz etkilediğini değinen Saydan, “Bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamıyor. Özellikle ithal olarak yurtdışından gelen ilaçlar başta olmak üzere aralarında MS, kanser, hormon, antibiyotik, ağrı kesici, bazı göz ve kulak damlaları, hemoroit ilacı gibi birçok hastalıkta kullanılan ilaca ulaşmakta sorun yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Yeni sistem gerekli

İlaç yokluğunun halk sağlığını olumsuz etkileyebileceğini kaydeden Saydan, ilaç fiyatları hesaplanmasında düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek şu çağrıda bulundu: “İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan kısmi düzenlemeler de ilaç arzındaki sorunları gidermeye yetmiyor. İlaç gibi hayati bir ürünün üretilebilmesi, ulaşılabilmesi ve bulanabilmesi için en kısa sürede sektörün tüm paydaşlarının kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesi gerekiyor.”