Eskişehir'de bir annenin, oğluna rapor verilmediği için aile hekimine saldırması ve Mersin'de bir hasta yakınının hemşireyi boğma girişimiyle doktora saldırması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını gözler önüne serdi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkan Dr. Derya Mengücük, yaşananların sorumlusunun sağlıkta şiddete yönelik önlem almayan Sağlık Bakanlığı olduğunu belirterek “Şiddete yönelik çözüm bulmaya, önlemeye niyetleri yok” ifadesini kullandı.

Eğitim-Sen raporu: Öğrencilerin gelecek endişesi yüzde 80'i aşıyor Eğitim-Sen raporu: Öğrencilerin gelecek endişesi yüzde 80'i aşıyor

Dr. Mengücük hastaların ve sağlık çalışanlarının toplum sağlığını önceliğini kaybeden sağlık hizmetinin sorunları ile baş başa bırakılmış, terkedilmiş halde olduğunu kaydederek “İnsan sağlığı söz konusu olduğunda en birincil koşullardan olan karşılıklı saygı ve güven bizzat siyasi otorite tarafından bozulmuş durumda. Yetkililerin şiddete yönelik çözüm bulmaya, önlemeye niyetleri yok” diye konuştu. Mengücük sözlerini şöyle sürdürdü: “İşini doğru yapmaya çalışan hekimlerin canına kastediliyor. Çalışanlarını hâlâ bu çalışma koşullarında hizmete zorlayan, caydırıcı tedbirler almayan, etkin ceza ve yaptırımlar uygulamayan Sağlık Bakanlığı, olayları görmezden gelerek, seyrek ve az varsayarak şiddeti büyütüyor. Sağlık’ta şiddet toplum sağlığı tehdidi haline geliyor. Acilen çözüme ihtiyaç var. Sorunlar belli, çözebilecek olanlarda o niyet yok.”

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Ahmet Kandemir, havacılık sektöründeki ‘‘Kara listenin’’ sağlık sektöründe de uygulanabileceğini ileri sürerek, ‘‘Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara yönelik sağlık hizmetleri acil dışında kısıtlanabilir’’ dedi.

Editör: Şule Coşkun