Ordu’nun Fatsa ilçesinde, Genel Sağlık-İş Sendikası’nın çağrısıyla yapılan iş bırakma eylemi sonrası sağlık çalışanları hakkında idari soruşturma başlatıldı. Eyleme katılan sağlıkçılara, yapılan soruşturma sonucunda “uyarı” cezası verildi.

TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı

Olayın Arka Planı

6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi’nde hasta yakını tarafından silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Dr. Ekrem Karakaya’nın ardından sağlık emekçileri, “Sağlıkta şiddete dur” demek amacıyla çeşitli eylemler düzenledi. Bu eylemlerden biri de Ordu Fatsa’da gerçekleşti. Eyleme katılan sağlık emekçileri, sağlıkta şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve bu soruna dikkat çekmeyi hedeflemişti.

‘HUKUKİ GEREKÇESİ YOK’

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aktürk, söz konusu kararın hukuki gerekçesi olmadığını söyledi. Yöneticilerin bu uygulamayı sağlık emekçilerine mobbing uygulamak için yaptığını belirten Aktürk, sağlıkta şiddetin önlenmediğini de vurguladı. Aktürk, “Şiddet tırmanıyor ancak önlem alınmıyor. Yetkililer çeşitli açıklamalarda bulunuyor ancak sağlık emekçilerini korunmasına yönelik önlemler alınmıyor. Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) bu durum daha çok görülüyor” dedi. Karara itiraz edildiğini ve bu cezaya ilişkin birçok emsal karar bulunduğunu söyleyen Aktürk, “Sonucun belli olduğu böyle davalar ile kamu zararı oluşturuyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Şule Coşkun