İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Ayaskent köyündeki İrfan Kırdar Ortaokulu'nda, öğrenciler daha önce sıfır atık ve zeytinyağı üretimi gibi projelerle bölgeye ve diğer köy okullarına örnek olmuştu. Bu çalışmalar, Hürriyet gazetesinde 'Dersimiz Üretim' başlığıyla yayımlanmıştı. Okul bahçesinden elde ettikleri ürünlerle çeşitlilik sağlayan öğrenciler, turşu ve reçelleri 'Ayasköy' markasıyla satarak elde ettikleri geliri eğitim kurumlarının eksikliklerini gidermek için kullanmışlardı.


Okul öğrencileri, topraktan üretime ve satışa kadar tüm süreci Müdür Murat Mutlu koordinasyonunda sürdürüyor. Bu kez, İzmir'in Kınık ilçesinde yaşayan ve tedavisi için yaklaşık 60 milyon TL'ye ihtiyaç duyulan 14 aylık SMA Tip-1 hastası Defne Gürbulak adına turşu ve reçelleri satıyorlar. Mutlu, İzmir Valiliği onaylı yardım kampanyasıyla yüzde 40'ı toplanan paraya katkı sunmak istediklerini belirtiyor.


SOSYAL GİRİŞİMCİLİK BECERİSİ

"Okulumuzda öğrencilerimizle birlikte üretim ve girişimcilik temelli faaliyetleri sürdürüyoruz. Bu kapsamda, turşu kurma, sirke yapma, zeytinyağı sıkma, reçel kaynatma, meyve kurutma gibi becerileri öğretiyoruz. Temel hedefimiz, öğrencilere pratik beceriler kazandırmaktır. 'Ayasköy' adını taşıyan markamıza turşu ve reçelin yanı sıra portakal, elma, armut kuruları da ekledik. Öğrencilerimiz üretim sürecinde daha hızlı ve deneyimli hale geldi. Amacımız sadece para kazanmak değil, öğrencilerimizin becerilerini geliştirmek ve onlara iş yapma yetenekleri kazandırmaktır."


İLK KIVILCIM GEÇEN YIL ATILDI

"Elde ettiğimiz geliri SMA hastası çocuklara bağışlamayı düşündük. Aslında geçen sene, aynı hastalıkla mücadele eden başka bir çocuk olan Kaan Efe için bu yönde ilk adımı atmıştık. Onun tedavisi için bağışta bulunmuş ve yeterli para toplamıştık. Bu yıl ise bir velimiz aracılığıyla, bize yakın bir yer olan Kınık’taki SMA Tip-1 hastası Defne'nin haberini aldık. Şu ana kadar 25 bin liraya kadar bir destek sağladık. Genellikle bir kavanoz turşu veya reçeli ortalama 100 liradan satıyoruz, ancak sabit bir fiyat belirlemedik, gönüllülük esasına göre satış yapıyoruz."