Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Sağlık Ekip Başkanı Zekeriya Abdulazizoğlu, Diyanet Mekke Hastanesi’nde bu yıl ilk kez uygulamaya konan Otomasyon Sistemi ile ilgili "Mekke ve Medine'de beş yüzü aşkın sağlık personeliyle gerek Diyanet İşleri Başkanlığımız organizasyonuyla gerek şirketler organizasyonuyla gelen her bir hacı adayımıza hizmet sunuyoruz." dedi.
Abdulazizoğlu, alanında uzman hekimlerle 20 farklı branşta poliklinik hizmetinin yanı sıra Acil serviste ise 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti verildiğini vurgulayarak şimdiye kadar 18 bini aşkın muayene yapıldığını söyledi.
Hacıların yoğunluğuna göre sağlık ocakları açılıyor
Mekke'de kurulan hastanenin yanı sıra hacı adaylarının yoğunluğuna göre belirlenen uygun otellerde şimdiye kadar 11 sağlık ocağı kurulduğunu ve bu sayının Arafa'ta kadar 16'ya çıkarılacağını bildiren Abdulazizoğlu, "110 Yatak kapasitesine sahip Mekke Hastanemizin yanı sıra hacı adaylarımızın yoğun olarak konakladığı bölgelerde sağlık ocaklarımız hizmet sunmaktadır. Yine Mekke'de 10, Medine'de 2 ambulansımız mevcut olup acil durumlarda yerinde müdahale ederek hastaların hastaneye naklini yapmaktadır." dedi.
Hastanelerde tercüman hizmeti
Abdulazizoğlu, kendi imkanlarıyla Suud hastanelerine başvuran veya hastanemiz tarafından sevk edilen hastalarımıza rehberlik etmesi amacıyla görevli tercümanlarımız 24 saat boyunca bu hastanelerde görev yapmakta ve gerekli irtibatı sağlamaktadır.” dedi.
Diyaliz hastalarına ambulans tahsis ediliyor
Diyaliz hastası olan hacı adayları için tedavi planlamaları yapıldığını söyleyen Abdulazizoğlu, "Diyaliz hastası olan hacı adaylarımızın Türkiye'deyken Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze bildirmesini istiyoruz. Sonrasında ilgili kafile başkanları aracılığıyla iletişime geçiyor ve buradaki Suud hastanelerinde tedavileri için gerekli randevuları oluşturuyoruz. Sonrasında hacımızı kaldığı otelinden ambulansla alıp tedavisi bittikten sonra yine ambulansla oteline bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.
Diş tedavisi ve cerrahi operasyonlar yapılabiliyor
Hastanedeki teknik alt yapı ve cihazların yeterliliğine vurgu yapan Abdulazizoğlu, hastane alt yapısının ultrason, röntgen gibi tahlil ve tetkikler için yeterli olduğunu; bununla birlikte çok büyük ameliyatların haricindeki küçük operasyonlarla, diş tedavilerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.
E-nabıza entegre otomasyon sistemi
Diyanet Mekke Hastanesi'nde bu yıl ilk kez Otomasyon Sistemini devreye aldıklarını söyleyen Abdulazizoğlu, "Hastanemizde ilk kez devreye aldığımız otomasyon sistemiyle hekimlerimizin daha hızlı teşhis ve tanı koyarak en doğru tedaviyi uygulamasına ve hastasını takip etmesine olanak sağladı. Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemiyle entegre olan sistemimizde hastaların onay vermesi halinde doktorlarımız hastanın hikayesine, tahlil ve tetkiklerine erişebiliyor. Tedavi sürecinin anlık olarak takip edildiği sistemle yine hastaların ilaç durumları da görülebiliyor." ifadelerini kullandı.
Ücretsiz ilaç temini sağlanıyor
Abdulazizoğlu, hastane bünyesinde bulunan eczane ile ücretsiz ilaç temini yapıldığını belirterek, "Tedavi sonrasında doktor tarafından otomasyon üzerinden yazılan ilaçlarını hastamız hiçbir ilave belge olmadan eczanemizden tamamen ücretsiz olarak temin edebiliyor." dedi.
Arafat'ta sahra hastanesi kurulacak
Arafat için hazırlıkların yapıldığını ifade eden Abdulazizoğlu, "Haccın zirvesi Arafat'tır. Nasıl ki hacılarımızı Arafat'a sağlıklı bir şekilde ulaşmaları için hazırlıyorsak, orada da yanı başlarında olacağız. Arafat'ta çadırlarımızı belirledik ve bir sahra hastanesi kuracağız. Yine yol güzergahında muhtemel olumsuzluklara karşı sağlık personelimiz görev alacak. Hasta hacı adaylarımız da ambulanslarla Arafat'a nakledilecek. Şimdiden tüm hacı adaylarımıza sağlıkla mebrur bir hac yapıp memleketlerine dönebilmeyi Rabbim nasip eylesin." diye konuştu.