Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7532 sayılı Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, avukatlık stajına ilişkin önemli bir düzenlemeyi beraberinde getirdi. Bu kanun ile, avukatlık stajı yapmak isteyen memur ve sözleşmeli çalışanlara kolaylık sağlanıyor.
Yapılan düzenlemeye göre, avukatlık stajına fiilen engel teşkil etmemek kaydıyla, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması staj yapmaya engel oluşturmayacak. Bu yenilik, özellikle kamu görevlileri ve sözleşmeli çalışanların mesleki kariyer planlamalarına esneklik tanıyor.
Önceki düzenleme iptal edilmişti
04.04.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile Avukatlık Kanunu'nun 16. maddesinin 2. fıkrasının üçüncü ve dördüncü cümlelerinde yer alan "Avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel değildir. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilir. İlgili birimlerce stajın yapılması konusunda gereken kolaylık sağlanır. Bu fıkraya ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte düzenlenir" hükmü iptal edilmişti.
Yeni düzenleme
Avukatlık Kanunu’nun 16. maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlendi:
“Avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel değildir. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilir. Bu dönemde ilgilinin talebi üzerine yıllık izinler de kullandırılabilir. Avukat yanında yapılacak staj sürecinde ise kamu kurum ve kuruluşu tarafından ilgilinin ifa ettiği kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ile izin dönemleri ve süreleri düzenlenebilir. Ancak ifa edilen kamu görevinin niteliğinden dolayı aynı anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çıkacağı hallerde avukat yanında yapılan staj sürecinde de ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilir. Şu kadar ki, ilgili mevzuatında memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel ancak memur kadrolarına geçiş hakkını kazandıktan sonra bu fıkrada yer alan hükümlerden yararlanabilir. Bu fıkrada belirtilen aylıksız veya ücretsiz izinler diğer mevzuatta yer alan sınırlamalara tabi değildir. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleri ile çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
Buna göre:
Avukatlık stajının ilk altı ayında kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar görev yeri saklı kalmak kaydıyla aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecekler. Bu dönemde talep üzerine yıllık izinlerin alabilecekler.
Avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmında ise ancak ifa edilen kamu görevinin niteliğinden dolayı aynı anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çıkacağı hallerde ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek.