5 Aralık itibarıyla araç satışında önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Mevcut uygulamada araç sahiplerine trafik sigortası yaptırmak için verilen 15 günlük süre kaldırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, noter satış işlemleri tamamlanmadan trafik sigortasının yaptırılması zorunlu hale geliyor. Aksi durumda poliçe ücretine yüzde 5 zam uygulanacak.

Sigorta acenteleri, bu değişikliğin noterlerde kaosa yol açabileceğini ve sürecin daha hızlı tamamlanabilmesi için dijitalleşmenin artırılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, sigorta poliçesi kesmekten kaçınan şirketlere yönelik cezai yaptırımların devreye alınması gerektiği de sektör tarafından dile getiriliyor.

NOTERLERDE KAOS OLUŞACAK

Sigortacılar, bu durumun hem noterlerde yoğunluğa neden olacağını hem de poliçe kesim sürecinin aceleye gelmesiyle eksiklikler yaşanabileceğini ifade ediyor. Noterlerde halihazırda yaşanan kalabalık ve işlem sürecine bir de trafik poliçesi yükü eklendiğinde, sistemin aksama riski olduğu belirtiliyor.

Aralık ayı için kira zam oranı belirlendi Aralık ayı için kira zam oranı belirlendi

Sigorta sektörü, zorunlu trafik sigortası poliçelerinde zarar ettiğini sık sık gündeme getiriyor. Özel sigorta şirketleri, trafik poliçesinden kazandıkları her 100 TL'ye karşılık yaklaşık 150 TL hasar ödemesi yaptıklarını savunuyor. Bu nedenle birçok şirket, trafik poliçesi kesmekten kaçınıyor ve kasko, konut gibi daha kazançlı alanlara yöneliyor.

Sigorta acenteleri "Uzun zamandır trafik poliçesi keserken zorluklar yaşıyoruz. Birden fazla şirketten fiyat almak zorunda kalıyoruz. Araç satışına müteakip trafik poliçesi kesilme zorunluğu kaos oluşturacak. Bu nedenle trafik poliçesi kesiminde sigorta şirketlerinin kolaylık sağlaması gerekiyor" diyor.

FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR

2024, trafik sigortası fiyatlarında ciddi artışların yaşandığı bir yıl oldu. Fiyatlar araç grubu ve şehir bazında değişmekle birlikte, yüzde 30 ile yüzde 50 arasında artış gösterdi. Bu artışın başlıca sebepleri arasında yedek parça fiyatlarındaki artış, işçilik maliyetleri ve değer kaybı gibi unsurlar bulunuyor.

Ayrıca, sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri yüzde 112 oranında arttı, bu da poliçe fiyatlarını doğrudan etkiledi.

Editör: Şule Coşkun